Change "Pause Print" positioning?

Step by step help for new users installing Marlin for the first time
Post Reply
User avatar
DeMoNeye
Posts: 3
Joined: Fri Feb 16, 2018 10:31 pm

Change "Pause Print" positioning?

Post: # 522Post DeMoNeye
Sat Feb 17, 2018 12:14 am

Is there a setting in Configuration.h that allows you to change the nozzle position when you pause a print job?

When I need to change filament I'd like it to move "off job", allow me to do a hot pull and load a new filament.


No of us are free, but at least we can be cheap!
A8 -> Tatara Frame Neon Green

WarHawk8080
Posts: 52
Joined: Sun Feb 11, 2018 6:19 pm

Re: Change "Pause Print" positioning?

Post: # 545Post WarHawk8080
Mon Feb 19, 2018 9:02 am

Options might be in the slicer

Simonjb
Posts: 3
Joined: Sun Feb 04, 2018 9:40 pm

Re: Change "Pause Print" positioning?

Post: # 552Post Simonjb
Mon Feb 19, 2018 5:46 pm

Enabling M600 filament change.

Two settings to enable -
Configuration.h
(around line 1174) #define NOZZLE_PARK_FEATURE

Configuration_adv.h.
(around line 879) #define ADVANCED_PAUSE_FEATURE

Recompile and flash.

Manually insert M600 into gcode before the start of the layer that you want to change filament for. (I also put in a M107 to stop the fan before the M600 ).
The head will stop at the end of the previous layer and unload the filament. Click the enter button and the head will move up and off the print area. Carefully insert new filament, click the button and it will extrude a heap of filament. If the colour is clean then select and continue print, otherwise click on extrude more. Works nicely

I did a quick print to check how it all works and what the display looked like/options/clicks!

Post Reply